GigaSlim.nl
  • Entertainment
    • Slimme mediaplayer
    • Smart speaker
  • Verlichting
    • Slimme schakelaar
    • Slimme lamp
  • Energie
    • Slimme radiatorknop
    • Slimme stekker
    • Slimme thermostaat
  • Beveiliging
    • Slimme beveiligingscamera
    • Slim alarmsysteem
    • Slim deurslot
    • Slimme babyfoon
    • Slimme beveiligingssensoren
    • Slimme deurbel
    • Slimme rookmelder
    • Slimme waterdetector
  • Buiten
  • Informatie en tips
    • Hoe veilig is een smart home?
    • Smart home beginnen

Slimme mediaplayer

Entertainment

  • Slimme mediaplayer
  • Smart speaker

Slimme mediaplayer

Wil je makkelijk films en muziek afspelen op je tv? Een slimme mediaplayer, ook wel mediaspeler genoemd, is ideaal als je nog geen smart TV hebt. Met dit smart home device kun je namelijk moeiteloos je favoriete foto’s, films en muziek direct afspelen op je televisie.

Bekijk alle slimme mediaplayers

Populaire slimme mediaplayers

Chromecast V3 E

Chromecast V3

Chromecast Ultra E

Chromecast Ultra

1391434

NVIDIA Shield TV Pro

Apple TV (4K, 32&64GB En HD) E

Apple TV 4K (32GB)

Wat is een slimme mediaplayer?

Een slimme mediaspeler, zoals een Google chromecast, is een apparaat waarmee je gemakkelijk multimediabestanden afspeelt op je televisie of geluidsinstallatie, en is daarmee een goede start van of aanvulling op je smart home. Ook als je nog geen smart TV hebt. Als je een film of serie wilt kijken, ben je tegenwoordig niet meer afhankelijk van wat er op televisie wordt uitgezonden. Er is namelijk steeds meer content digitaal en on demand verkrijgbaar. Met een slimme mediaplayer kun je deze content ook op je televisie bekijken. Daarnaast is het mogelijk om bijvoorbeeld muziek te luisteren en foto’s te bekijken. Ook worden steeds meer slimme mediaspelers uitgerust met toegang tot het internet en verschillende online mogelijkheden, zoals Netflix, YouTube en Spotify.

Wanneer je een mediaplayer aanschaft kun je kiezen voor een mediaplayer met of zonder harde schijf. Bij een mediaspeler met harde schijf kun je bestanden opslaan in het geheugen van het apparaat zelf. Dit heeft als voordeel dat je ruimte kunt besparen op je computer. Ook hoeft je computer niet aan te staan als je de mediabestanden af wilt spelen én heb je minder last van laadtijden of vertragingen. Mediaspelers zonder harde schijf spelen bestanden af direct van je computer, NAS (netwerkopslag) of andere externe opslag. Hiervoor moet je computer echter wel aan staan. Deze mediaplayers hebben vaak wel een USB-aansluiting; er kan dan een USB-stick of externe harde schijf worden aangesloten.

Voordelen van een slimme mediaplayer

Een slimme mediaplayer kan in meerdere gevallen goed van pas komen. Enkele voordelen van dit device zijn:

  • Gemak: Met een slimme mediaspeler kun je media van meerdere apparaten streamen zonder dat je deze apparaten fysiek hoeft te verplaatsen of kabels te wisselen. Bovendien ondersteunen de meeste mediaplayers een breed scala aan verschillende bestandstypen. Dit is ideaal voor mensen die hun media hebben opgeslagen op verschillende soorten apparaten; de mediaplayer kan deze apparaten namelijk meestal op dezelfde manier kan behandelen.
  • Kwaliteit: Slimme mediaplayers zorgen er, in combinatie met een hoogwaardige tv of stereosysteem, voor dat bestanden in de best mogelijke kwaliteit worden afgespeeld. Zo worden betere resultaten geproduceerd dan dat ingebouwde computerspeakers of beeldschermen aan zouden kunnen. Daarnaast kan het afspelen op een groot scherm voor mensen ook comfortabeler zijn om tegelijkertijd (met elkaar) naar te kijken, iets wat misschien niet het geval is bij een computerscherm.
  • Meerdere gebruikers: Bij sommige mediaspelers kunnen afzonderlijke gebruikersaccounts op het apparaat worden ingesteld. Dit verbetert de beveiliging, omdat verschillende gebruikers verschillende rechten kunnen krjgen. Een slimme mediaplayer kan bijvoorbeeld zo worden geconfigureerd dat alleen de eigenaar van het apparaat gegevens kan verwijderen of dat kinderen geen expliciete films of muziek kunnen bekijken.
  • Kosten: Het alternatief voor een slimme mediaplayer is een smart TV, computer of game console. Hoewel dit ongetwijfeld ook zou werken, zou het geen kosteneffectieve oplossing zijn. Mediaplayers zijn over het algemeen namelijk goedkoper smart TV’s, computers of consoles. Bovendien is de gedownloade inhoud die wordt gestreamd door mediaspelers vaak goedkoper om aan te schaffen dan een gelijkwaardige dvd, cd of Blu-ray. Dit aangezien downloads geen verzend- of opslagkosten met zich meebrengen.

De beste mediaplayers

Nu je weet wat een slimme mediaplayer is en wat de voordelen zijn van dit smart home device, ben je vast benieuwd naar welke mediaspeler je nu moet kopen. Onze top 4 mediaspelers geeft je een overzicht van onze favoriete modellen van dit moment, gebaseerd op onderzoek naar de beste prijs-kwaliteitverhouding. Je vindt hier complete mediaplayers waarop je apps kunt installeren en zelfs games speelt. Ook vind je hier mediaplayers waarmee je eenvoudig films en series naar je tv streamt. Met deze mediaplayers in huis maak je iedere televisie een home cinema.

Chromecast V3 E

Chromecast V3

Chromecast Ultra E

Chromecast Ultra

1391434

NVIDIA Shield TV Pro

Apple TV (4K, 32&64GB En HD) E

Apple TV 4K (32GB)

Slimme mediaplayer kopen

Heb je besloten om een slimme mediaplayer aan te schaffen? Dan zijn er een aantal aandachtspunten waar je op kunt letten.

  • Prijs: De prijs voor een slimme mediaplayer kan flink uiteenlopen; van een paar tientjes tot een paar honder euro. Bedenk daarom van tevoren goed of je alleen wilt streamen of ook echt lokale media op de mediaplayer op wilt kunnen slaan. Een interne harde schijf en de opslagruimte kunnen ervoor zorgen dat je aanzienlijk duurder uit bent.
  • Aansluiting: Je verbindt de mediaplayer met een kabel aan de tv. De mediaspeler en de tv moeten dus over dezelfde aansluiting bezitten. In de meeste gevallen wordt er een HDMI-aansluiting gebruikt. Voordeel hiervan is dat je geen aparte kabel aan hoeft te sluiten voor het geluid; HDMI geeft namelijk zowel beeld en geluid door.
  • Opslagcapaciteit: Je hoeft alleen te letten op de opslagcapaciteit als je een mediaplayer met interne harde schijf wilt aanschaffen. Ga na hoeveel ruimte je denkt nodig te hebben voor het opslaan van je bestanden. Let op: houd er rekening mee dat een mediaplayer met meer opslagkwaliteit ook meer geld kost!
  • NAS: Als je liever een slimme mediaplayer zonder interne harde schijf koopt, is dit ook mogelijk. Denk bijvoorbeeld aan de NAS of Network Attached Storage. Dit is een opslagapparaat, aangesloten op het thuisnetwerk. Door bestanden op de NAS te zetten, kun je vervolgens met je mediaplayer mediabestanden afspelen op je computer, smartphone of mediaplayer, zonder dat je een interne harde schijf nodig hebt.
  • 4K-kwaliteit: Sommige mediaplayers kunnen ook 4K-video’s streamen. Hiervoor heb je echter wel een tv of monitor met 4K-scherm nodig.
Chromecast V3 E

Chromecast V3

Met de Chromecast V3 maak je van elke oude televisie een smart tv.

Bekijk nu
Chromecast Ultra E

Chromecast Ultra

De Chromecast Ultra kun je je favoriete Netflix series en YouTube video’s in 4K naar je tv streamen.

Bekijk nu
Apple TV (4K, 32&64GB En HD) E

Apple TV 4K (64GB)

Met de Apple TV 4K bekijk je je favoriete films, series en foto’s in 4K resolutie.

Bekijk nu
Apple TV (4K, 32&64GB En HD) E

Apple TV 4K (32GB)

Met de Apple TV 4K bekijk je je favoriete films, series en foto’s in 4K resolutie.

Bekijk nu
1391434

NVIDIA Shield TV Pro

Met de Nvidia Shield TV Pro maak je van iedere tv een mediacenter en gameconsole in één.

Bekijk nu
1409466 (1)

NVIDIA Shield TV

Maak van iedere televisie een smart tv met de Nvidia Shield TV.

Bekijk nu

Merken slimme mediaplayers

Er zijn meerdere merken die slimme mediaspelers verkopen. De meeste bekende mediaspelers zijn de Google Chromecast, Apple TV en NVIDIA Shield TV.

Google Chromecast

Een Google Chromecast is een klein apparaatje dat je verbind met je tv en vervolgens bestuurd met je smartphone, tablet of laptop. Zo kun je het scherm van je laptop streamen en bijvoorbeeld eenvoudig een film via je televisie kijken in plaats op het kleine scherm van de laptop. Daarnaast is het dus mogelijk om media te spelen vanaf je telefoon. Hierbij zul je echter niet het scherm van je telefoon zien op televisie. Met je smartphone toon je namelijk alleen de apps op de tv die de Google Chromecast ook daadwerkelijk ondersteunt.

Je sluit de Chromecast aan via de HDMI-aansluiting van je televisie. Vervolgens kun je gelijk gebruikmaken van het apparaat; er is geen complexe installatie vereist. Daarnaast is het ook belangrijk om te vermelden dat de Chromecast niet alleen werkt met Android, maar ook met iOS.

Apple TV

Apple TV is een multimedia-apparaat waarmee je films, video’s en apps op je televisie afspeelt. Waar de Google Chromecast slechts uit één klein apparaatje bestaat, bestaat Apple TV uit een zwarte box, de mediaspeler zelf en een afstandsbediening.

Deze mediaspeler is bedoeld om te gebruiken in combinatie met andere Apple-producten zoals je iPhone, iPad, iTunes en iCloud te koppelen. Heb je geen andere Apple-producten in huis, maar wil je wel graag een Apple TV? Dat is gelukkig geen probleem. De Apple TV werkt namelijk ook prima zonder. Alleen de mogelijkheid om je eigen media (bijv. foto’s op je telefoon) te streamen valt weg. Alle andere functionaliteiten, zoals bijvoorbeeld Netflix of Spotify, zijn wel nog steeds beschikbaar.

NVIDIA Shield TV

Als je op zoek bent naar een complete mediaspeler die naast films ook games in 4K kan streamen, is de NVIDIA Shield TV de beste optie. Het apparaat is geoptimaliseerd voor Android wat betekent dat je veel verschillende apps kunt installeren. Nederlandse apps als NPO Start en Videoland ontbreken nog, maar dankzij de ingebouwde Chromecast Ultra kun je ook deze mediakanalen streamen.

De NVIDIA Shield TV onderscheidt zich door de mogelijkheden voor gamen. Over de streamkwaliteit valt dan ook zeer zeker te spreken. Daarbij moet gezegd worden dat, om te kunnen streamen via GeForce Now, je wel een abonnement bij NVIDIA nodig hebt.

Entertainment

  • Slimme mediaplayer
  • Smart speaker

Verlichting

  • Slimme schakelaar
  • Slimme lamp

Energie

  • Slimme radiatorknop
  • Slimme stekker
  • Slimme thermostaat

Beveiliging

  • Slimme beveiligingscamera
  • Slim alarmsysteem
  • Slim deurslot
  • Slimme babyfoon
  • Slimme beveiligingssensoren
  • Slimme deurbel
  • Slimme rookmelder
  • Slimme waterdetector

Buiten

GigaSlim.nl

© 2021 GigaSlim.nl